Checkers/Dama Online igra

Dama je igra elegancije i dubine.

Igra na ploči Dama takođe je poznata kao “Draughts”.

Smatra se da potiče iz drevne igre po imenu Alquerque ili Qirkat.

Igrajte protiv računara ili protiv prijatelja:

  • Ova besplatna igra otvara se kao web stranica.
  • Nije potrebna instalacija.
  • Prijateljska je mobilnim uređajima.
  • Ova online Dama igra ima nizak nivo težine i pogodna je za početnike.


Kako igrati Damu:

  1. Pritisnite ikonu za reprodukciju na početnom ekranu.
  2. Izaberite režim igre: Igrajte protiv prijatelja (igra za 2 igrača) ili igrajte protiv računara (igra za 1 igrača).

Osnove igre Dame:

Igra se igra između dva protivnika koji stoje jedan naspram drugog na suprotnim stranama table za damu. Jedan od igrača ima tamne figure, dok drugi ima svetle figure.

Dva igrača se smenjuju u potezima. Nije dozvoljeno pomerati protivnikovu figuru. Igrač može pomeriti figuru dijagonalno na susedno prazno polje. Ako jedno od protivnikovih figura zauzima to susedno polje, a polje odmah iza njega je prazno, protivnikova figura može biti uhvaćena i uklonjena iz igre preskakanjem preko nje.

Kada jedna figura dođe na drugu stranu table (red najdalji od igrača), nazvanu “red kraljeva” ili “kruna”, figura postaje “kralj” i označena je dodavanjem dodatne figure na nju. U ovoj online igri, kraljevi su označeni krunom. Kraljevi imaju sposobnost da se kreću i hvataju unazad, kao i unapred.

Kralj: Crna figura je doputovala do reda kraljeva i pretvorila se u kralja.

Pravila Dame:

Dozvoljeno je pomerati figure samo po tamnim kvadratima na tabli za damu.

Figura se može pomerati samo dijagonalno na slobodno polje, a hvatanje protivničke figure je obavezno u većini zvaničnih pravila.

Igrač koji nema preostalih figura ili koji ne može da se pomera gubi igru.

Pravila dame: Obavezno preskakanje. Na potezu su beli, i zbog crne figure koja leži pored obeležene bele figure sa praznim poljem odmah iza nje, beli je prinuđen da preskoči preko nje i uhvati je.

Strategija u Dami:

Dominacija Centra: Baš kao i u šahu, kontrola centra je ključni aspekt igre Dame. Figure u centru mogu se slobodnije kretati i imaju više opcija, što ih čini moćnijima.

Razvijajte svoje figure ka centru i pokušajte održati čvrstu strukturu. Izbegavajte pomeranje figura na ivice table gde imaju manje opcija i gde ih je lakše zarobiti.

Strateške Žrtve: Ponekad, žrtvovanje figure može dovesti do bolje pozicije ili čak niza skokova. Učenje kada žrtvovati figuru može preokrenuti tok igre.

Prioritet – Kraljevi. Kraljevi su neverovatno moćni u Dami. Fokusirajte se na krunisanje svojih figura tako što ćete ih bezbedno dovesti na suprotnu stranu table.

Formirajte Jaku Obranu. Iako je napad važan, dobra odbrana može biti vaša najbolja strategija, posebno kada ste u prednosti. Zaštitite svoje figure držeći ih u parovima ili blizu jedna drugoj kako biste sprečili protivnika da skoči.

Stvaranje Višestrukih Pretnji. Pokušajte postaviti svoje figure tako da možete izvršiti višestruke skokove ili pretnje više figura istovremeno. To može naterati protivnika da donese teške odluke.

Igrajte Konzervativno. Ako ste u prednosti, nema potrebe za preuzimanjem nepotrebnih rizika. Umesto toga, fokusirajte se na učvršćivanje svoje prednosti i naterajte protivnika da pravi greške.

Checkers history: Medieval Draughts players (Charles Knight)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Martinci / Srem / Srbija